SİİRT BATTANİYESİ İMALAT VE SATIŞ MAĞAZASI
SİPARİŞ HATTI: 0542 368 50 37
http://www.siirtbattaniyesi.gen.trhttp://www.siirtbattaniyesi.gen.trhttp://www.siirtbattaniyesi.gen.tr
 http://www.siirtbattaniyesi.gen.tr
Site Haritası

ANASAYFA


     ÇİFT KİŞİLİK SİİRT BATTANİYESİ

   
Ürün Kodu : 03
Üretici : GÜREL TİCARET
Fiyat : 1100 TL (KDV Dahil)
Ürün Özellikleri
siirt'li ustaların ürettiği siirt battaniyesi dokuma tezgahlarında üretilemektedir. el yapımıdır.her türlü sipariş alınır.
 Sipariş        Detaylar
 
 
Detaylar

Siirt Battaniyeleri
Siirt battaniyesi adından da belli olmak üzere Siirt’te ve burada yetiştirilen tiftik keçilerinden üretiliyor. Tamamen el emeği ve alın teri olan bu ürünler tahta mekiklerde dokunarak yapılıyor. Genelde Siirt ilinde aile mesleği olarak benimsenmiş bu iş babadan oğula öğretilerek devam ettirilmeye çalışılıyor. Evlenecek olan her genç kızın çeyizinde en az iki üç tane yeri olan Siirt battaniyesi, Siirt iline gelen yerli veya yabancı turistlere, evlenecek olan çiftlere, ziyarete gidilirken veya gelenlere hediye olarak da veriliyor.  Siirt’e yolunuz düşerse yapmanız gereken önemli etkinliklerden bir tanesi;  battaniyelerin nasıl dokunduğunu izlemek, ikincisi de buradan bir battaniye veya işinize yarayacak herhangi bir el dokumasını satın almak olsun. Tarihi dokusu olan ve tamamen gerçek olan bu doğal ürünlerden satın alırsanız memnun kalacağınız garantidir.

Siirt battaniyesi tiftik keçisinden, dünyadaki adıyla ( Angora) keçisinden elde edilen tiftiklerden üretiliyor. Kırkılan tiftiklerin yıkanması, bükülüp ip haline getirilmesi, meşe ağacından üretilen dokuma tahtalarında dokunmaya başlanması ve dokuma işlemi sırasında desenlerle süslenmesi ile de bitmiyor. Dokunması biten ve battaniye haline getirilen tiftikler yere serilip ıslatılıyor, bir fırça veya ince bir tarak yardımıyla kıllar yön verilerek battaniyeye hareket veriliyor. Kış aylarında oldukça sıcak tutan battaniyelerin dışında bu tiftiklerden başka malzemeler de üretilebiliyor.

Üretilen Diğer Malzeme Örnekleri:

  • Kilim,
  • Hırka,
  • Yelek,
  • Patik,
  • Çorap,
  • Şapka,
  • Atkı,
  • Eldiven,
  • Süs kilimleri,
  • Yine süs niyetine kullanılan küçük yastık kılıfları
  • Diğer hediyelik eşyalar.

Daha eskiye giderek bilgi verecek olursak insanlar sıcak bir yerde yaşamak ve soğuk kış aylarının getirdiği hastalıklardan kaçmak adına, el ile yaptıkları çadırların üzerine, çadırı kapatacak derece bir büyüklükte yine el dokumasıyla ördükleri battaniye veya kilimleri örtüyorlardı.

Siirt battaniyesinin ustaları yapım aşamalarının çok uğraş, sabır ve ince emek gerektiren bir dokuma sanatı olduğunu, fakat böyle olması halinde bile pek rövanş görmediğinden yakınıyor. Belli bir ticaret pazarı ve belli bir alıcısı olmadığından dolayı mesleklerini Siirt ilinde icra etmeye çalıştıklarını ve farklı illere, yörelere hediyeler göndererek Siirt battaniyesini tanıtmaya çalıştıklarını söylüyorlar.

Aile mesleği olarak gördüklerinden dolayı  bu işi aslında bir “iş” olarak değil bir görev ve bir sanat olarak görerek benimsediklerini söyleyebilirim.  Görevlerini severek yapsalar da içlerinde verdiği emeğin karşılığını göremediklerinden kaynaklı bir burukluk olduğunu ve haklı olduklarını düşünüyorum. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde pek bir nama, şöhrete sahip bu battaniyelerin şimdi ise sadece yöre halkı tarafından bilinmesi aslında biraz da bizlerin suçu sanırım. Sanatımıza ve zanaatkarımıza değer vermek hem ülke ekonomisine hem de esnafın cebine faydalı olacaktır. Siirt Belediyesi’nin Siirt battaniyesi adına yapacağı herhangi bir kampanya veya proje ile hem Siirt ilinin hem de el dokumalarının tanınması sağlanabilir.

 
 
Talep Formu
İsim
Sipariş Miktarı
E-Mail
Telefon
İl
Adres
Kargo Tercihi
Mesaj